Lekdetectie in Hilversum nodig? Bel

Riool lekkage herkennen

U heeft het vermoeden dat u last heeft van een riool lekkage, maar hoe weet u nu zeker of dit een riool lek is of misschien wel een kapotte waterleiding? Tussen beide soorten lekkages zijn een aantal kenmerkende verschillen die u kunnen helpen om de oorzaak van uw lek te herkennen.

Afhankelijk van de plaats waar de riool lekkage ontstaat is het eenvoudiger of lastiger om deze te herkennen. Wanneer u namelijk het vermoeden heeft dat uw rioleringsafvoer lek is en deze loopt bijvoorbeeld in een tussenvloer of muur, dan is het net zo goed mogelijk dat het hier niet om een lek in uw riolering maar wellicht om een kapotte waterleiding handelt.

Het onderscheid tussen deze twee lekkages is wel zichtbaar, hoewel dat niet altijd even duidelijk is. Zijn de vochtplekken of kringen donker van kleur, dan kan dit duiden op een lek in uw riolering. Bij water lekkage zijn de vlekken vaak lichter, hoewel dit afhangt van het type woning. Bij oudere woningen zal ook een watervlek door bijvoorbeeld de balken en materialen in het plafond donkerder kunnen kleuren.

Het belangrijkste kenmerk waaraan u een riool lekkage kunt herkennen is natuurlijk de "rioolgeur" die u bij een waterlek vanzelfsprekend niet zal ruiken. Heeft u daarnaast last van kleine (riool)vliegje in huis, dan is dit ook een teken dat het hier om een lekkage van uw riolering gaat.

Oorzaken lekkage

Een lek in uw riolering kan door verschillende zaken worden veroorzaak. Hieronder hebben wij een aantal mogelijk oorzaken van riool lekkage voor u op een rij gezet:

  • Scheuren in de rioolbuis
  • Verzakking van de rioolbuizen
  • Kapotte (ophang)beugel
  • Lekkage van rubberen verbindingsring
  • Verstopping van uw afvoer

Opsporen riool lekkages

Wat de reden van de lekkage ook is, in veel gevallen is het opsporen van de lekkage een lastige opgave. Veel rioleringsbuizen zijn namelijk weggewerkt in uw plafonds, muren, vloeren of kruipruimte. Dit maakt het zelfstandig opsporen van een lek lastiger. Het is bij riool lekkage daarom altijd verstandig om een expert in te schakelen. Zeker daar dit type lekkage ook nog eens gevaarlijk kan zijn voor uw gezondheid.

Wat veel mensen niet weten is dat een blootstelling aan een te grote hoeveelheid waterstofsulfide (bepaald type rioolgas) uiterst risicovol is voor uw gezondheid en zelfs tot de dood kan leiden. Neem daarom bij riool lekkage altijd direct contact met ons op.

Lekkage verhelpen

Middels speciale apparatuur en camera's kunnen wij het lek in uw riool vinden. Nadat het lek is gevonden kunnen wij dit voor u repareren, zodat u weer veilig en fris in uw woning kunt wonen. MTT staat graag voor u klaar!

Riool lekkage Hilversum afbeelding